Member
  Group: MemberPosts: 23 Location: Mantua me genuit Status:  | |
| L'urtimu sabatu i festa 'i Maronna (Ciccio Errigo)
L'urtimu sabatu,quandu ndè barcuni illuminati viu ddi lampiuncini penzu a Caserta Vecchia, 'o so' vadduni... e u sangu torna a scurriri nde vini!
E nchianu e nno mmu sentu stu caminu, pari un sognu, caminu chianu chianu, vardu li stiddi i carta, un vapurini, supra la porta di mastru Caitanu...
Mi fermu mi mi ccattu 'a ciaurrina, i ficarazzi, 'na fetta di muluni, un panareddu i fica e di racina... e nchianu e sempri nchianu pù vadduni...
'Nde banchi ri 'nzuddari, a citilena illumina 'a strata e ppari lustri 'i luna i Bagnaroti ca' so' cantilena, la zingara chi leggi la furtuna...
'i scarpi novi si jnchiru i'i rrina: mi fermu e mmi ndi cacciu prima una... i scarpi'o peri sunnu 'na ruina, ma oggi aviri 'i scarpi è 'na furtuna... E nchianu e sempri nchiamu pu vadduni... 'Mmunt'a Maronna ormai esti vicina, e già s'incuntra a Genti...ru Stratuni e, sutta e mureddari, i "capindrina..."
'U cantastori supra n'armacera canta 'na storia lunga cchiù d'un'ura e, i comu 'a cunta, pari vera vera ca genti criri e ciangi, addirittura!
L'aria è china di soni d'organetti, intra 'a la Cresia i genti fitti fitti, sura a "battenti" cantanu muttetti... i giuvenotti 'i vita, li cchiù dritti.
Sta circa cu cumanda è 'nù furisi, si rici: ch'è di Parmi, un omu 'i basi, si rici: ca cchiù d'unu fora misi ndo ballu di cu nesci e di cu trasi...
'Ndo menzu di so' mamma e di so' patri, a so' figghiola camina e varda 'nterra, guai si varda chi so' occhi latri... sicuru chie dumani mangia terra!
Pacchiani e pacchianeddi i PAvigghiana, cu chiddu portamentu di Rigina, cu juppuni di villutu e la suttana i folgoranti o i sita ra cchiù fina;
u "giustacori" di ricamu finu a fforma i ruscia nci pruteggi 'u pettu, sutta 'o juppuni la cammiscia i linu bordata di nastrinu e di merlettu.
E ndall'aria si spandi nu prufumu i ddu' focu... cu ciciraru 'nttizza e ogni tantu 'na venata i fumu mi sfiora a facci. comu 'na carizza.
Luci la luna a rretu 'o companili, trumbi e pipiti sonunu i figghioli, 'na torcia ch'esti cchiù di deci chili, è 'u ventu 'i Rosinuzza 'i San Grioli...
Avanzi a Cresia, supra li scaluni, un povireddu orbu, ra Salina, ci figghiolu ttaccatu ru cazuni, cu ghida nda li stradi, mi camina... I Bagnaroti cu 'ddhi gran suttani, cu' lu cursettudi battista fina, tinendusi li scianchi, cu' li mani, cu passu andanti, comu 'na felina.
'ndà gistra 'ntesta portunu i figghioli, quasi pi fari un vutu a festa i Riggiu, chisti su i cosi ca MAronna voli, mi torna 'u suli 'ndà stu celu griggiu!
A Festa i Riggiu i fimmini i Bagnara è nota chi ndi runacchiù folcluri e specialmentiquandu scindi 'a Vara pari cu cantu nciu' ndotau 'u Signuri!
RA Cresia ra Maronna fin'a Butti, rretu 'o Cumbentu, genti fitti fitti, ssittati nterra, ntornu a gran piatti chini di pipi e mulingiani fritti.
La ditta "Alessiu" spara i giochi i focu, u "triunfinu" ambeci u spara Crecu: pari cu celu si inchìu di focu e notti e ghiorni ndo cori resta l'ecu...
...e ll'ecu va pu mundu, senza fini fidi e speranza di la nostra genti... a Fidi non ha patria nè cunfini che è a Grazia i Diu, Patri 'nnipotenti! |